espa

Green philosophy


Η Ακτή Ρετζίκα βρίσκεται στην ευρύτερη παράκτια ζώνη της λιμνοθάλασσας της Επανομής. Μια παρθένα περιοχή, την οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί με τα πόδια ή με ποδήλατο, χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή άλλων μέσων μεταφοράς και σεβόμενος τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που ζουν σε αυτή!

Μερικές πληροφορίες για τη λιμνοθάλασσα της Επανομής:

Ο συνδυασμός των αμμόλοφων και των καναλιών, η αφθονία των πουλιών και η θέα στη θάλασσα, δημιουργούν ένα καλαίσθητο τοπίο. Αυτό το τοπίο αποτελείται από μια αμμώδη ακτή με μια μικρή λιμνοθάλασσα, που παρά το μέγεθος της  χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία υψηλής ποιότητας βλάστησης που αναπτύσσεται μέσα στις τεχνητές τάφρους και στα κανάλια. Η ποικιλία των οικοσυστημάτων της περιοχής προσφέρει σημαντική τοποθεσία αναπαραγωγής, εκτροφής και διαχείμασης για πολλά είδη πτηνών, πολλά από τα οποία είναι προστατευόμενα, καθώς και για άλλα είδη ζώων.

Χάρη στην οικολογική σημασία, η περιοχή προστατεύεται νομικά από τις ελληνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές. Γι’ αυτό το λόγο, συνιστάται η επίσκεψη στην περιοχή με τα πόδια ή με ποδήλατο. Μια απόλυτα φυσική περιοχή έτοιμη για εξερεύνηση.

Ο υγρότοπος  θεωρείται περιοχή αναπαραγωγής, εκτροφής και διαχείμασης για περισσότερα από 186 είδη πτηνών πολλά από τα οποία είναι προστατευόμενα. Ακόμη, είναι μια σημαντική τοποθεσία διαχείμασης και αναπαραγωγής της πάπιας και άλλων καλοβατικών πτηνών  όπως η Glareola praticola (Greywader). Μερικά σημαντικά είδη πουλιών είναι: Cisticola juncialis και  Larus cachinnans (κιτρινοπόδαρος γλάρος).

Όσον αφορά τα οικοσυστήματα, 12 έχουν καταγραφεί στην περιοχή, δύο από τα οποία είναι υψηλής προτεραιότητας. Και οι δύο είναι θαλάσσια οικοσυστήματα, 1120* (Posidonia beds-Posidonion oceanicae) και 1150* (Coastal lagoons)

Επιπλέον, σ’ αυτήν την τοποθεσία το φυτό που ευδοκιμεί είναι το Pancratium Maritimum (θαλάσσιος ασφόδελος).

Σχετικά με τα είδη ψαριών της περιοχής, αξιοσημείωτα είναι τα Aphanius Fasciatus (south European toothcarp) Annex//of 92/43/EEC και  Syngnathus abaster  (black striped pipefish).

Η πράσινη φιλοσοφία μας πρακτικά:

Στην Ακτή Ρετζίκα έχουμε αναπτύξει μια δέσμευση για συνεχή προσπάθεια, με σκοπό την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής μας συνείδησης. Πιο συγκεκριμένα, δουλεύουμε στους παρακάτω τομείς:

 • Διατηρούμε τα φυσικά οικοσυστήματα για τα πουλιά
 • Αξιολογούμε στρατηγικές και αποδόσεις σε διαφορετικές μέρες και ώρες του χρόνου
 • Εξασφαλίζουμε ότι τόσο το προσωπικό όσο και οι επισκέπτες περιλαμβάνονται στις αξιολογήσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό, και ότι μετέχουν ενεργά στην προώθηση και βελτίωση των πολιτικών μας
 • Εγκαθιστούμε ταϊστρες για τα πουλιά
 • Φυτεύουμε εγχώρια φυτά
 • Τα φαγητά που προσφέρουμε προέρχονται κυρίως από ντόπιους παραγωγούς
 • Ανακυκλώνουμε πλαστικά, μεταλλικά, χαρτί, γυαλί, χαρτόνια
 • Εξασφαλίζουμε την εκπαίδευση του προσωπικού για τον κατάλληλο διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών
 • Χρησιμοποιούμε  ανακυκλώσιμα σουπλά αντί για τραπεζομάντηλα
 • Όλες οι καινούριες συσκευές που αγοράζουμε ή εγκαθιστούμε είναι ενεργειακής κλάσης Α ή και υψηλότερης
 • Όλα τα παράθυρα και οι πόρτες έχουν διπλά τζάμια
 • Ζητάμε από το προσωπικό αλλά και από τους επισκέπτες μας να μην αφήνουν συσκευές συνδεδεμένες στις πρίζες
 • Έχουμε εγκαταστήσει ένα σύστημα φωτισμού χαμηλής ενέργειας
 • Ενημερώνουμε το προσωπικό και τους επισκέπτες μας, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να συμετέχουν στη φιλοσοφία μας
 • Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να επισκέπτονται τον υγρότοπο με τα πόδια ή με ποδήλατο (ενοικίαση ποδηλάτου είναι δυνατή στη ρεσεψιόν)
 • Αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε υλικά/ προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον όπου και όποτε είναι εφικτό.

Ως επισκέπτες μας, σας προσκαλούμε να γίνεται μέρος αυτής της φιλοσοφίας!!
Απολαύστε υπεύθυνα τη διαμονή σας και το χρόνο που περνάτε στη φύση.

Green Key

Η Ακτή Ρετζίκα έχει βραβευθεί με το  “Green Key’’(https://www.greenkey.global) αφού πληροί τα κριτήρια που τίθενται διεθνώς για την προστασία της φύσης.

Υποστηρίζοντας την ‘’POSIDONIA OCEANICA’’

Η παραλία Ποταμός είναι μια από τις φυσικές παραλίες της Μεσογείου όπου συναντάμε την Posidonia Oceanica.

H παρουσία της Posidonia σε μια παραλία είναι ένδειξη της καθαρότητας του νερού. Η διατήρηση της Posidonia στις παραλίες μας συνιστά μια φυσική λύση σε ό,τι αφορά στην διατήρηση και προστασία της αμμουδιάς, άλλα και στην καθαρότητα του νερού. Επίσης, συντελεί στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Πρόκειται για ένα φυσικό σύμμαχό στην διατήρηση των ακτών, ακόμη και σε τουριστικές περιοχές.

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ‘’Interreg MED’’ δίνει την δυνατότητα σε 13 ευρωπαικές χώρες στις βόρειες ακτές της Μεσογείου, να συνεργαστούν για μια σταθερή ανάπτυξη στην περιοχή.

Η Ακτή Ρετζίκα αποτελεί μέλος αυτής της κοινότητας, τα μέλη της οποίας υποστηρίζουν την διατήρηση της Posidonia στις ακτές μας.

Είτε ως οργανισμοί, είτε ως πολίτες, ακόμη και ως τουρίστες, μπορούμε να υποστηρίξουμε τη διατήρηση της Posidonia.

Επιπλέον, θα θέλαμε να προσκαλέσουμε τους επισκέπτες μας, να δεσμευτούν κι εκείνοι με τη σειρά τους στην διατήρηση της Posidonia  στην παραλία του Ποταμού, και στις Μεσογειακές ακτές κατ’ επέκταση, υπογράφοντας το σχετικό καταστατικό στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.act4posidonia.eu/en?ct=t%28EMAIL_CAMPAIGN_4_13_2022_15_54_COPY_01%29&mc_cid=c35159e19d&mc_eid=ac9aada1a5

 

Book Now